Bengal kedileri görünüşlerine bakıldığında ne kadar vahşi görünseler de aslında tam tersi çok sıcak kanlıdırlar. Bunun yanında çok meraklı bir kedidir. Bengal kedilerin bu iki özelliğinin yanında diğer özellikleri ise şunlardır;
Bengal kedinizi küçükken sudan korkutmazsanız eğer ileriki yaşlarında suya karşı alışkanlık göstermesinin yanı sıra iyi eğitilirse yüzebileceği de bir gerçektir.
20 yıl gibi uzun bir süre sonunda çiftleştirme çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır. Bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan kendine özgü desen ve rengi olan bu kedi türüne Bengal Kedisi adı verilmiştir. Kendisine özgü olan bu benekler le Bengal kedileri, leoparlık özelliğinden uzaklaşarak evcil kediler kategorisine girmeyi başarmıştır.
Bengal Kedisinin Vücut Yapısı ve Özellikleri
Karakteristik Özellikleri: Sıcak kanlı, meraklı ve uysaldırlar.
Tüy Yapısı: Kısa tüylülere sahiptirler.
Kulak Yapısı: Kulak kısa ama uçları uzun bir yapıya sahiptir.
Gövde Yapısı: Gövdeleri orta irilikte olmanın yanı sıra kıvrak ve kaslı yapıya sahiptir.
Kuyruk Yapısı: Kuyruklarının yapıları uzun ve incedir.
Kilo Aralığı: Kiloları 3,5 ile 7 kg arasında değişim göstermektedir.
Vücut yapısının yukarıdaki özellikler olmasının yanı sıra Karakteristik özellikleri olarak da şunlar olarak sıralayabiliriz ve şöyle değerlendirebiliriz.
- Çocuklarla araları pek iyi değildir ama bu çok kötü olduğunu da göstermez. Değer verecek olursak eğer 5/10 derecede anlaştıkları söylenebilir.
- Zekâları sizi şaşırtacak kadar çok iyidir. Değer olarak belirteceksek 10/10 zekâ yapısına sahiptirler.
- Hareketlilik açısından bakacak olursak eğer orta düzeyin biraz üzerinde hareketlilik derecesi vardır. Değer verecek olursak eğer 8/10 diyebiliriz. Ne aşırı fazla ne de aşırı az hareketlidirler.
- Bakıma çok gerek duymayan bir türdür. Bakım için çok uğraşmazsınız. 3/10 değerinde bir bakıma ihtiyaç duymaktadırlar.
- Oyun oynama derecesini 8/10 olarak belirtebiliriz. Hareketli oldukları kadar oyun da oynayan kedilerdendir.
- Eğitilebilme özelliklerine bakacak olursak çok zor vi eğitimi yoktur ama çok kolay da değildir. Orta derecenin bir tık üstünde olarak eğitilebilirlik derecesine 6/10 diyebiliriz.
Bengal kedileri vücutlarındaki benekler ile çok dikkat çeken bir türdür. Fakat eğitimi biraz zor olduğu için sahiplenilmeden önce baya araştırılması gereken bir kedi türüdür.
Leoparı andıran tüyleri genellikle turuncu, kahverengi, siyah ve altın sarısı renkleri bulunmaktadır. Vücutlarındaki benekler genellikle siyah olmanın yanı sıra kahverengi renkli olmasına da rastlanmaktadır. Bunun yanında vücutlarında farklı renk kombineleri ile de karşılaşılmaktadır.
Bengal kedileri ile aynı evi paylaşmak sizi çok mutlu edecektir fakat her kedi türünde görüldüğü gibi Bengal Kedisi size göre uygun olmayabilir. Eğer çok yoğun bir işiniz varsa ve ilk defa kedi sahiplenecekseniz Bengal kedilerini sahiplenmemelisiniz. Bunun nedeni diğer kedilere göre daha zeki, meraklı ve sıcakkanlı olan bu kedi türü dava çok ilgi istemektedir. Eğer istediği ilgiyi ona vermezseniz depresyona girebilir hatta kendine stres bile yaratabilmektedir. Bengal kedileri bir nevi sahiplerine âşık kedilerdir. Eğer Bengal kendinize hoşlanmadığınız bir hareketi yapmamasını söylerseniz o hareketi sürekli yaparlar. Onunla ilgilendiğiniz anlarınızı belleklerine kaydederek o hareketleri ve davranışları sergileyerek kendisiyle ilgilenmenizi sağlar.
Peki bu Bengal Kedisi Türkiye’de Bulunuyor mu?
Bengal kedisi Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde Ankara kedisi ve Van kedisi kadar bulunmasa da hatırı sayılacak kadar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Bengal kedilerine ücretsiz sahip olmanız mümkün değildir. Bengal kedisine sahip olmak için ya yurtdışından getirtebilir ya da petshoplardan sahip olabilirsiniz.
Tüy Bakımı
Bengal kedilerini tüy bakımları diğer kedilerden çok da farklı değildir. Fakat parlak bir tüy yapısına sahip olduğun için kozmetik açıdan alakayı kesmemeniz gerekir. 3-4 günde ya da haftada bir tüylerini taramanız yeterlidir. Kozmetik açıdan alakayı kesmemenizi gerektiren durum ise tüylerini patlatmak için kullanacağınız pudralardır. Bengal kedileri banyodan sonra zor kurudukları için banyodan sonra kurulanmasında yardımcı olursanız eğer kedinizin daha az yorulmasına yardımcı olursunuz.
Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İletişimleri
Yukarıda belirttiğimiz gibi çocuklarla araları ne çok iyi ne de çok kötüdür fakat bu ilişki ilgiye bağlıdır. Çocuklu ve geniş aileler için gayet uygun bir kedidir.
Bengal Kedisinin Eğitimi
Nazik Olun
Kedinizi eğitmede nazik olmanız çok önemlidir. Onlara karşı sert ve kaba değil de nazik bir şekil de davranmanız kedinizin eğitiminde size büyük bir rahatlık sağlar. Kedinizde istemediğiniz bir hareket varsa ona nazik ve kısa bir şekilde ‘hayır’ dememiz yeterli olacaktır. Size biraz bu laf dinlemeyen canlılar için imkânsız görünebilir ama işe yarayacaktır. Eğer yaramıyorsa ya da yaradığını düşünmüyorsanız kedinize daha ilgi ve alaka ile yaptığı hareketi zamanla unutturabilirsiniz.
Bengal Kedisi Tuvalet Eğitimi
Bengal kedisinin özel bir eğitim aşaması yoktur. Diğer kediler gibi gayet rahat eğitilebilirler. Tuvalet eğitiminde kendinizde çok uğraşmazsınız çünkü annelerinden eğitimi almalarının yanında kedilerin titiz bir hayvan olmalarından kaynaklı olarak kedi kumuna rahatlıkla alıştırabilirsiniz. Eğer eviniz genişse ve imkânınız varsa evinizin birçok yerine kedi kumu koyarsanız daha iyi olur bunun yanında kedi kumlarını sessiz ve sakin yerlere koymayı ve her gün düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Bengal Kedisi Eve Alıştırma
Kedinizin size ait olan eşyaları çizme, yırtma vb. Zararları vermemesi için eğitmeniz gerekmektedir. Kedi eğer yavruya bu eğitime gerek duyarsınız fakat daha yaşlı bir kedi alırsanız uysal olacağı için bu eğitime pek de gerek duymazsınız. Kendinize bu tür eğitimlerle evinizi kendinize göre güvenli bir yer olduğunu alıştırabilirsiniz.
Bengal Kedisi Sosyalleştirme
Kedileri sosyalleştirmek çok kolay ve kısadır. Sahiplendiğiniz kedi barınaktan geldiği için insanlarla sık sık temas halinde olmuştur bu yüzden sosyalleştirmek kolay olacaktır. Bu sosyalleştirme süresi 4 hafta ve 16 hafta arasında değişmektedir. Kedinizi çocuklarla oyun oynatmaya alıştırırsanız ve oyun oynarken daha nazikçe oynaması açısından uyarırsanız kedinizin sosyalleşme için daha kolay olacaktır. Eğer sosyalleşme açısından kedinizi doğru eğitemezseniz kediniz fazla strese görecektir ve bu stres nedeniyle birçok sağlık problemleri yaşayabilir.
Evinizde bir evcil hayvanınızın olması hem sizi hem de hayvanınızın birçok yönden iyi etkiler. Sizde hayvanlara karşı olan ilginiz daha fa artar ve daha fazla hayvan almak istersiniz. Hayvanlar bizim masum ve minik dostlarımızdır. Onların bizlere duydukları saygıyı biz de onlara karlı duymalıyız. Evinde bir tane bile kediniz olsa sizin milyonlarca evcil hayvanınız var. Sokaktaki tüm hayvanlar da tıpkı evcil hayvanlarımız gibi bize sevgi ve saygı duymaktadırlar biz de onlar için düzenli olarak yemek ve su bırakmayı unutmayalım. Ayrıca evcil hayvanınızın satın almayarak sahiplenmeniz çok daha iyi olacaktır. Bakımlarına, mamalarına ve gerekli ihtiyaçlarına para harcamanız size büyük bir masraf gibi gelebilir fakat size tüm sevgisini veren ve sizden sadece biraz sevgi ve ilgi bekleyen bu minik canlılar için o kadar masrafa gerçekten değeceğini de sahiplendikten sonra anlayacaksınız. Bunun yanında bu minik dostlarımızın bize sevgiyle bakması bile sizi hem mutlu ediyor hem de eğlendiriyor. Sahiplendiğiniz evcil hayvanlarınızla mutlu bir hayat yaşamanız dileğiyle. İyi günler dileriz.