Vahşi bir görünüme sahip olan Bengal Kedisi Asya leopar kedisinden gelmektedir. Bengal kedileri dünyada popüler olmasının yanı sıra çok nadir bulunan bir kedi ırkıdır. Ülkemizde çok sık görülmese de bilinen ve sevilen bir kedi türüdür.
Bengal Kedisinin Oluşumu
Bengal kedisi için ilk çalışma Jean Mill yapmıştır. Bir kediyi çiftleştirerek Asya leopar kedisinin ırkını geliştirmeye çalıştı. Çiftleştirme çalışmalarına bu kedisinin bilimsel adı olan Prionailurus Bengalensis adından ilham alarak koymuştur. Çalışmalarına devam eden Jean Mill kocasının vefat etmesi ile bir süre çalışmalara ara vermişken 1970 yılında tekrardan çiftleştirme çalışmalarını devam ettirmiştir. 1975 yılında Willard Centerwall tarafından Loyota Üniversitesinde genetik araştırmalar için kullanılacak bir grup Bengal kedisini alarak Bengal kedisinin ırkını geliştirmeye çalıştı. Bengal kedisi gelişimlere pozitif yanıt vererek zamanla birçok kuruluş tarafından onaylanarak yeni bir tür olarak kedi kategorisinde yer almıştır.
Bengal Kedisinin Vücut Yapısı
Esnek ve atletik olan Bengal kedileri 7 kilogram ağırlığa ulaşmanın yanında yükseklikleri 70 santimetreye kadar ulaşabilmekte. Bengal kedi cinsinin güçlü vücutlarını kaslı ve uzun bir yapıya sahip olan kollarına göre kafaları çok küçük kalmaktadır. Badem şeklinde olan gözleri yeşil, altın sarısı, mavi ya da mavi-yeşil olabilmekte. Bengal kedilerinin göz renkleri tüylerinin rengine göre değişim göstermektedir.. Mermer leopar, kar leopar ve leopar olarak üç farklı renk grubu olarak tanımlanan kedilerin kürklerindeki benekler genellikle siyahtır ancak bunun yanında çikolata, kahverengi, sarıya çalan kahverengi ve tarçın rengi tonlarında da benekler görülmektedir. Bengal kedi cinsi yavru halindeyken tüyleri uzundur fakat büyüdükçe tüyleri kısa çıkmaya başlar.
Bengal Kedisinin Karakteristik Özellikleri
Bengal Kedisinin 4. ve üstü olan kuşakları alt kuşağına göre daha uysal ve evcil kedilerdir. Fakat vahşi soydan geldikleri için miras olarak aktifliği almışlardır. Aktif olmalarının yanında güvenilir, cana yakın, meraklı ve uysal olan akıllı bir türdür. Bengal kedisi sahiplenmeden önce onun bu aktifliğini unutmamalısınız. Bengal kedileri oyun oynamayı ve tırmanmayı çok severler bu aktivitelere yaptırmalısınız. Bengal kedilerinin bir diğer özelliği de çok ilgi istemeleridir. İlginizi çekmek için her şeyi yaparlar. Bengal kedileri küçükken sudan korkutulmadığı sürece suyu seven kedilerdir, güvenli ve bahçeli bir evde daha mutlu olurlar. Fakat bu apartmanda olmayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden dost açısından bölge koruma eğiliminde olan ırklarla pek de anlaşamayabilirler fakat yalnız yaşamayı da sevmeyen bu kedilere İran kedisi ve British Shorthair gibi yumuşak ve sakin kedi türleri ile uygun bir dost olabilirler.
Bengal kedileri 12 ila 18 yıl arasında yaşam süresine sahiptirler. Bengal kedileri hayatlarını aktif olarak geçirdikleri gibi uyumayı da severler. Ki zaten kedi türlerinin çoğu hayatlarının 3’te 1’ini uyuyarak geçirmektedirler. Yani yaşlı 18 yaşında olan bir Bengal kedisi hayatının sadece 12 yılında uyanık kalmış geriye kalan 6 yıl boyunca uyumuş olur.