Birman kedisinin kutsal kedi olarak bilinen bir kedidir. Geçmişi Burma’da bulunan Budist tapınaklarına dayanır. Kutsal kedi olarak kabul edilmesinin sebebi ise rahipler ve pirinç yetiştiricilerinin bu kedi cinsinin Ölüm tanrısı ile konuştuğuna inanmalarından dolayıdır. Bazı kaynaklarda ise birman kedisinin muhteşem görüntüsü ve etkileyici karakteri nedeniyle tanrıların kedisi olarak kabul edildiği geçmektedir. Başka bir efsaneye göre ise birman kedilerinin benzersiz mavi gözlerini ve çekici beyaz tüylerini tanrıçanın müdahalesiyle aldığı söylenir.
Birman kedilerinin kökeni tam olarak bilinmese de araştırmalara göre Siyam kedisi ve Ankara kedisinin çiftleşmesi ile ortaya çıktığı söylenmektedir. Birman kedi cinsinin Avrupa’da ve tüm dünyada tanınması ise öncelikle şöyle olmuştur. 1919 yılında birman kedisinin Budist tapınaklarında yaptıkları sebebiyle tapınağa ziyarete gelen Fransız ziyaretçilere hediye edilmesi Birman kedisinin önce Fransa ve tüm Avrupa’da ardından da tüm dünyada tanınmasını sağlamıştır. Aynı şekilde Rahiplere ödül olarak verilen birman kedilerini yaptıkları yolculukta yanlarında götürmeleri de tanımalarına sebep olmuştur.
Birman kedilerinin kendilerine has bir görüntüsü vardır. Diğer kedi cinslerinden rahatlıkla ayırt edilebilecek güzellikte gözleri ve yüz ifadeleri vardır. Vücudu sert kadın ve kasti bir görüntüye sahiptir. Tarım bölgesindeki tüyleri hafif dalgalı olsa da vücudunun geri kalanında düz, uzun, kabarık ve ipeksi tüyleri vardır. Boyun bölgesindeki tüyleri ise aslan yelesine benzer. 20 çeşit tüy rengine sahip olan Birman kedileri genellikle krem, kahverengi ve leylak renklerindedir. Gözleri ise mavi renktedir. Birman kedileri görünüşleri itibari ile Siyam kedilerine de benzemektedir. Geniş ve yuvarlak kafa yapısı dolgun yanakları olduğundan dolayı sempatik ve sevimli bir görüntüsü vardır. Burnundan başlayıp yüzünün de dâhil olduğu alan vücuduna göre koyu renktedir. Aynı şekilde kulakları, kuyruğu ve bacakları da koyu renktedir. Patilerinin ise beyaz renk olması sanki patik giymiş görüntüsü verir. Orta büyüklüğe sahip olan birman kedilerinin erkeklerinin kilosu dört ile dokuz kg arasında değişirken dişilerinin kilosu üç ile beş kg arasındadır. Yaşam süreleri yaklaşık olarak 15 yıldır.
Birman Kedisinin Karakteri
Birman kedileri kelimenin tam anlamıyla ev kedisi olmak için yaratılmışlardır. Neşeli ve konuşkan yapıları sayesinde evinizin maskotu haline gelirler. Özellikle yalnız yaşayan kişilerin bu çok konuşkan birman kedileriyle ev arkadaşı olmaları tavsiye edilir çünkü gerçekten konuşmayı çok seven bir kedi cinsidirler. Geveze ve sosyal olmalarının yanı sıra akıllı ve araştırmacı yönleri de vardır. Bu yönleri sayesinde çevreyi keşfetme ve analiz etme yeteneklerine sahiptirler. Bu özelliklere birazda merak duygusu eklenince serbest kaldıkları her an yeni bir şeyler keşfetme çabasına gireceklerdir. Hatta küçük ve dar yerleri keşfetmeyi ve oralara girmeyi çok severler. Sık sık da bu dar yerlerde mahsur kaldıkları zamanlarda olmuştur. Bundan dolayı evinizdeki bu dar alanları kapatmanızı tavsiye ederiz. Sahipleriyle kurduğu özel bağ sayesinde sahiplerine aşırı düşkün olurlar. Hatta sahiplerini takip etmekten çok hoşlanırlar ve sahipleriyle yapışık ikiz gibi dolaşırlar. Çok güzel ve ince bir ses tonuna sahip olan bu kediler açıklıklarında sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyduklarında o güzel sesleriyle size bunu hissettirirler. Sürekli kucakta durmaya ve oyun oynamaya bayılırlar. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla da gayet iyi geçinen birman kedileri çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasındadır. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmayan bu kediler sahiplerinden ve diğer aile fertlerinden de ilgi beklerler. Uzun tüyleri olması sebebiyle bakımı biraz zor olsa da eğitimi kolay olan bir kedi cinsidir.
Birman Kedisinin Bakımı
Uzun ve ipeksi bir yapıya sahip olan tüylerinden dolayı birman kedilerinin bakımı biraz zordur. Düzenli olarak bu uzun ve ipeksi tüylerinin taranması gerekir aksi taktirde tüyleri sık sık düğüm olur ve buda hem canlarının yanmasına hem de tüylerinin daha çok dökülmesine sebep olur. Bu yüzden mutlaka kendinize haftalık bir bakım yaparak ölü derilerini temizlemeli ve tüylerini taramalısınız. Özellikle ilkbahar ayları birman kedilerinin tüy döküm zamanı olduğu için bu aylarda tüylerinin bakımına daha fazla özen göstermelisiniz. Birçok kedi cinsine kıyasla banyo yapmayı çok seven Birman kedilerini ılık su ile haftalık olarak yıkayabilirsiniz. Kedi bakımı dendiğinde yapılması gereken önemli hususlardan biri ise tırnak bakımıdır. Veterinerler tırnak bakımının 15 günde bir yapılması gerektiğini söylerler. 15 günde bir yapılan tırnak bakımı kedinizin yürürken canın yanmasının ve tırnaklarda bakteri oluşumunun önüne geçer. Gözlerinde akıntı olduğu zaman nemli bir bez yardımıyla gözlerini temizleyebilirsiniz. Kulaklarını ise haftada bir defa elma sirkesi ve su karışımı ile temizleyebilirsiniz.
Birman Kedisinin Sağlığı
Birman kedileri diğer kedilere göre daha az hastalanırlar. Fakat birman kedisinin sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri kaliteli bir kedi maması kullanmanızdır. İyi bakıldığı takdirde ortalama yaşam süreleri 15 yıldır. Birman kedisini sahiplenmeye karar verdiyseniz bu kedilerin bazı kalıtsal hastalıklarının olduğunu bilmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre birman kedilerinin kalp rahatsızlığına yatkın bir kedi cinsi olduğu söylenir. Böyle bir sağlık problemi yaşamaması için kedinizi mutlaka yetişkinlik dönemine kadar düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmelisiniz. Birman kedilerinde görülen diğer hastalıklar ise sırasıyla şöyledir. Gözlerinde tüy oluşması, kalıtsal hipotrikoz, sponjiyöz-dejenerasyon, sürekli titreme ve mide rahatsızlıkları da bu kedilerden diğer hastalıklardır.