Tonkinese cinsi çok parlak tüylere sahip bir kedidir. Bu kediler çok fazla tarama ihtiyacı duymazlar. Haftada bir ya da iki kere şeklinde tarama yapılmalıdır. Oyunculukları çok fazla olduğu için sürekli bir eğitime açık bir haldedirler.  Sesini yavruyken çalıştırmanız onun eğitimi açısından çok önemli olacaktır. Diğer hayvanlarla oldukça iyi anlaşabilen bir kedi cinsidir.

Oyunu ve hareketi oldukça çok seven bu kedi cinsi, çocuklu kişiler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.  Bu cins, çok hareketli olduğu için ev içerisindeki eşyalara zarar vermesi olası bir durumdur. Bu yüzden ev içerisinde yalnız bırakılmamalıdır. Sahibine karşı çok fazla şefkat ve sıcakkanlı duygular barındırır. Sahiplerine düşkün oldukları için sürekli olarak iletişim kurmaya çalışırlar.

Tonkinese kedilerinin taranma ihtiyacı artmış ise veteriner hekime gidilmesi gereklidir. Çünkü bu kediler kızgınlık dönemleri içerisinde taranma ihtiyacı duyarlar. Kendilerine bakım yapılmasını sevmezler ve kaçarlar. Ancak birçok kalıtımsal hastalık taşıyabilirler, bu yüzden sahiplenildiğinde gerekli testler yaptırılmalıdır.

Kalıtımsal hastalıkların erken teşhisi önemlidir. Zamanında teşhis edilmeyen kalıtımsal rahatsızlıklar ilerde büyük sorunlara yol açabilir. Aşılarının takibi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Eksik olan aşılar rahatsızlıklarını tetikleyecektir. Zeka seviyesi yüksek olduğu için eğitim olarak çok fazla bilgiyi öğrenebilir. Fakat bu cins öğrendiği şeyleri uygulamada pek yetersiz olabilir. Zeka seviyesinden şüphe duyulmamalıdır, ancak hareketleri uygulama konusunda yavruyken alıştırmak daha doğru olacaktır.

Tonkinese Cinsi

Tonkinese cinsi kedilerin de diğer kediler gibi aşı isteği olacaktır. Henüz yavru iken aşı karnesi çıkarttırılmalı ve takibi sağlanmalıdır. Sahibine uyum sağlama konusunda oldukça yeteneklidir. Hem sıcakkanlı hem de sessiz bir kedidir. Kanada’da ortaya çıkmıştır ve vücut yapısı orta büyüklüktedir. 12 ile 16 yıl arasında ömürleri olur. Nadir de olsa bu kedilerin 20 yılı aşkın ömrü olduğu da görülmüştür. Yaygın olarak bulunan bir kalıtımsal hastalığı yoktur. Ancak sindirim sistemleri hassastır ve dikkat edilmesi gerekir.

Tüyleri kısa olduğu için bu konuda bakımları kolay olacaktır. Haftada bir kez taraması yeterlidir. Düzenli olarak kulaklarının temizliğinin yapılması gerekir. Haftada bir kez tırnak kesimi ile de genel bakımı yapılmalıdır. Genel bakım yapılmazsa tüyleri topaklanabilir ve parlaklığı gidebilir. Tonkinese cinsi kesilerin hamile kalma süreleri değişkenlik gösterir. Fakat bu kedi bir yaşında yetişkinliğe gelir. Yetişkinlik dönemine adım attıkları andan itibaren hamile kalabilirler. Hamilelikleri yaklaşık 71 gün devam eder.

Tonkinese Cinsi Davranışları

Tonkinese kedilerinin enerji seviyeleri oldukça yüksektir. Bu kediler çok hareketli oldukları için her an sahibini takip etmeye meyillidir. 1 yaşını doldurmuş her dişi Tonkinese kedisi, 4 adet yavru doğurabilir. Bu sayı kimi zaman sekizi de bulabilir. Enerji seviyesi yüksek olduğu için, yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılayacak vitamin ve mineralde bir beslenme diyetine uymaları gereklidir. Çok meraklıdırlar ve çok oyuncu oldukları için sahibine düşkündürler. Sürekli olarak devam eden bir oyun istekleri mevcuttur.

Gördükleri her şeyle temas etmek isterler ve kapalı bir kutu gördüklerinde açmaya çalışırlar. Hareketleri esnasında bulundukları yeri kolayca dağıtabilirler. Tonkinese kedileri ince tüylü olduğu halde, tüyler, çok parlak ve sık bir dizilime sahiptir. Mavi göz renginin hakim olduğu bu tür zayıf ve ince bir vücut yapısına sahiptir. Ayrıca vücut yapıları da diğer kedilere göre uzun olarak nitelendirilebilir.

Tonkinese Cinsi Görünümü

Tonkinese cinsi kediler sevecenlikleri ile bilinirler. Tüylerinin rengi oldukça koyudur ancak vücutlarının bazı alanlarında tüy yoktur. Bazı ırklarda iklim şartlarına göre boy ve renkleri değişkenlik gösterebilir. Kulak, burun ve sırt hatları daha koyu renklerden oluşur. Bu geçiş bazen kirli bir görünüme varacak kadar gölgeli bir yayılım içinde olabilir.

Genellikle vizon ve gri rengine rastlanabilir. Platin, kahverengi, mavi, uçuk mavi, açık pembe ve pudra gibi renklerde görülebilir. Tüylerinde en çok baskın renk olan vizondur ve yanında başka renklerin de görülebileceği söylenebilir. Büyüklükleri ortalamadır ve dik kulakları bulunur. Bu görünümleri ile sürekli olarak dikkatli bir halleri bulunur. Tonkinese cinsi kedilerinin kafası yuvarlaktır, çıkıntılı ve keskin hatları sahiptirler. Bu durum üçgen bir yüze sahipmiş gibi görünmesine neden olabilir. Burnu vücutlarının en koyu renkli yeri olabilir. Tüy yapıları ince görünümlerine sebep olur. Ancak kilolu yapıları ağırlıkları ile anlaşılabilir.