Tekir adı bir kedi cinsi değildir. Tekir aslında kedinin dışında sahip olduğu kürkün desenine verilen isimdir. Bu kürk birçok farklı desen ile ortaya çıkabilir. Sarı-beyaz ya da siyah beyaz olarak görülebilen bir kedi cinsidir. Tekir adı eski Latin dilinden gelir ve aslı “tigris” olarak bilinir. Görünüşleri sabit bir şekilde değildir. Birçok farklı desende tekir kedi görmek mümkündür. Sadece kürkleri değiştiği için dışarıda görüldüğü an kolayca tanınabilir. Ev veya sokak olarak her yerde rastlanabilen bir kedi cinsidir. Dünya üzerinde en çok bilinen kedi türüdür. İsim verilirken çoğu zaman kürk ve desenlerine göre isim alırlar. Fiziksel özellikleri değişik olabilir ve kendi içlerinde birçok farklı çeşitte bulunurlar. Hem uzun hem de kısa tüylere sahip olan çeşitleri bulunur.

Tekir Nereden Gelir?

Tekir Afrika’da bulunan orman kedisinin Avrupa Vahşi Kedileri ile birleşmesinden dünyaya gelmiş bir cinstir. Bu cins zaman içerisinde yayılarak dünyaya yayılmıştır. Ancak tam olarak ne kadar eskiye dayandığı bilinmez. Türkiye üzerinden 20’den çok Tekir Kedi bulunur. Bu kediler yaşam alanlarına göre bazı bölgelerde farklılık gösterebilirler. Özellikle sıcak iklimde yaşayanlarının tüyleri kısadır. Soğuk iklimde yaşayanların tüylerinin ise uzun olduğu bilinir.

Tekir Cinsinin Yaşamı

Tekir cinsinin özellikleri arasında ömürlerinin belirsiz olması da mevcuttur. Sokak ya da ev gibi birçok farklı bakım alanı bulunan bu kedi, bakımına göre yaşar. Sokakta yaşayan kediler şiddete maruz kalabilir ya da açlıkla mücadele edebilirler. Dışarıda buldukları artık yiyecekler ile beslenmeye çalışan bu kedi türü uzun ömürlü olmayacaktır. Ancak evde yaşayan Tekir kedisinin ömrü ortalama 16 yıl sürer. Bu ömür kediye nasıl bakıldığına doğru orantılı olarak değişir. Kaliteli mama ile beslenmelidir ve aşıları ihmal edilmemelidir. Tüyleri her hafta bir kez taranmalıdır. Bu kedilerde tüy dökülmesi ile karşılaşılabilir. Bu sorunu önlemek adına tüy taranmaları sıklaştırılmalıdır. Beslenme düzeni sağlıklı olur ise bu kedilerin tüy dökme oranı daha az olacaktır.

Tekir Cinsinin Doğurganlığı

Tekir cinsi kedinin hamileliği de diğer kediler ile aynı sürede gerçekleşir. Hamile kaldıktan sonra 60 gün sonunda doğum yapmaları normal olarak karşılanır. Dişi Tekir kediler henüz yetişkin olmadan hamile kalmamalıdır. Yetişkinlik dönemine atmadan hamile kalan kedinin sağlıklı bir doğum yapma ihtimali çok düşüktür. Doğum esnasında yavruların sağlıklı doğmayacağı gibi kendi sağlığı da risk altına girer. Sokakta rastlanılan Tekir kedilerinin kısırlaştırılması çok önemlidir.

Tekir, bir hamilelikte ortalama olarak 3-4 adet yavru doğururlar. Yeni doğan yavrular evlerde himaye altına alınmalıdır. Aksi takdirde sokakta bir yaşam mücadelesi verecektir. Yeni doğan bir kedinin sokakta yaşam mücadelesi vermesi oldukça zordur. Yavru sayısı ortalamadan çok fazla olur ise annenin sağlığı tehlike altına girer ve kontrol altında tutulmalıdır.