Van kedisi, güzellik, asalet, ve zarafet denilince kesinlikle insanların aklına ilk gelen kedi türlerinden bir tanesidir. Anavatanı Anadolu olan bu saf cins kedi türü Doğu Anadolu bölgesinde Van yöresine ait çok özel ve tamamen saf bir kedi ırkı olarak tanımlanmaktadır. Güzelliği, zekâsı, sevecen ve sakin yapısı bütün dünya tarafından kabul edilmiş ve tescillenmiş bir kedidir.
En karakteristik özelliği ise gözleri ile alakalıdır, Bu kedilerin gözleri farklı iki renktedir, tür olarak bir gözleri mavi ve diğer gözleri de yeşildir. Bu yapısal özelliği de Van kedisi için çok ayrı ve sadece ona özel bir güzellik olarak kabul edilmektedir. Yine kendini ayırt edici özelliklerinden bir tanesi de çok iyi bir yüzücü olmasıdır. Türkiye içinde birçok üniversitede bu kedi türü ile ilgili kürsüler ve araştırma merkezleri de kurulmuştur.
Van Kedisi Genel Irk Ve Yapı Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel güzelliği ve naifliğinin karakterine ve davranışlarına da yansımış olduğu Van kedisi tam olarak bir aile kedisi olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada bu kediler taşıdıkları beraber yaşadıkları insanların tümünü aileleri olarak görürler ve asla ayrım yapmadan tüm aile bireylerine aynı sevgiyle yaklaşabilirler. Bunun dışında oyunculuk yetenekleri de ileri seviye bir kedi türü olmaları ev içinde son derece eğlenceli vakit geçirilmesine olanak tanımaktadır.
Bununla birlikte gözleri, tüyleri gibi onu diğer kedilerden ayıran başka bir önemli özelliği ise suyla olan yakın ilişkilisidir Çok iyi yüzme bilen Van kedisi hiçbir yüzme fırsatını da kaçırmaz. Ev içinde de özellikle akan musluklar bu kedilerin en ideal oyun alanları olarak tanımlanabilirler. Yine suyu çok seven bu özel saf cins kedi türü yıkanma konusunda da hiçbir sorun yapamaz aksine bu durum karşısında mutlu olur. Yine aile üyeleri ile olan bağları son derece sağlam olan bu kedi cinsi ev içinde ve aile ortamında beslemek için neredeyse bütün şartları taşımaktadır.
Van Kedisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Uzun ve gür tüyleri ile görenleri hem etkileyen hem de bakım konusunda düşündüren bir kedi türü olan bu cins kediler genel olarak öyle çok detaylı ve fazla bakımlara ihtiyaç duymazlar. Bu türün en önemli özellikleri içinde bulunan aşırı insan sevgisi ise yapılan bakımların bile oldukça keyifli anlar olmasına neden olabilmektedir. Ailesine düşkün ve bağımlı olan Van kedisi bakımında dikkat edilmesi gereken ilk husus ise düzenli olarak hafta da birkaç kez tüylerinin fırçalanmasıdır. Bu fırçalama işlemi en uygun araçlarla yapılmalıdır ve kesinlikle belli sabit zamanlarda sürekli olarak tekrarlanmalıdır.
Bu bakım hayvanların genel olarak hem cilt sağlıklarını hem de tüy yapılarını koruyan ve geliştiren noktalarda öneme sahiptir. Yine Van kedisi bakım sırasında önemle yapılması gereken başka bir şey de kedilerin gözlerinde biriken yapıların silinip temizlenmesi işlemleridir. Bu noktada da en az tüy bakımı kadar önemlidir ve mümkünse aynı anlarda yapılmaları çok daha doğru bir bakım şekli olabilmektedir. Oldukça özel ve tamamen saf bir cins olan bu tür kedileri yine belli aralıklarla kontrol ettirip, genel durumlarının takip edilmesi de bakım konusunda yapılabilecek başka bir noktayı oluşturmaktadır.
Van Kedisi Vücut Yapısı Ve Özellikleri Nelerdir?
Van kedisi özellikle sahip olduğu temel fiziksel görüntüsü ve özellikleri ile ön plana çıkan ve bu haklı şöhreti elde eden bir kedi cinsidir. Ona özel ve onu tanımlayan farklı fiziksel özellikleri vardır bu özellikleri toplam olarak ortaya son derece güzel, alımlı, estetik ve şık bir görünüm çıkmasına neden olmaktadır. Bu kedi cinsinin ilk belirleyici fiziksel özelliği ise uzun, yumuşak ve beyaz tüyleridir, çok yumuşak bir yapıya sahip olan tüyleri ile ön plana çıkan bir kedi türüdür.
Yine göz renkleri de tamamen ona ait ve onu karakterize eden bir yapıdadır, iki farklı göz rengine sahip bir kedi olan Van kedisinin bir gözü mavi diğer gözünün rengi ise yeşildir. Bu temel fiziksel özelliklerinin dışında ise güçlü ve sağlam bir kemik yapısına yine atletik bir vücuda da sahiptir. Van kedisi, uzun ve tüylü bir kuyruğa aynı zamanda da çok büyük olmayan kulaklara sahiptir.