Somali kedileri M.Ö. 990 yılında ilk kez Papirüslerde görülmüştür. Somali ülkesine ait bir kedi olduğu düşünülse de öyle değildir. Kedinin cinsi Amerika ve Kanada kökenlidir. Amerikalı kişiler tarafından çoğaltılmıştır. Habeş kedisi olarak da bilinmektedir. Ancak Habeş Kedisinden farklıdır. Habeş Kedisi ile uzun tüyleri olan bir kedi cinsinin birleşmesiyle meydana gelmiştir. 2014 yılında yapılan birçok yarışmada birinci olmuştur.
Somali kedileri; çikolata, leylak, mavi, krem, bakır, lila, gümüş, kırmızı ve açık kahverengindedir. Çok uzun veya kısa bir boyuta sahip değildir. Orta boya sahiptir. Ortalama olarak 11-16 yıl yaşam sürmektedir. Ağırlıkları 2,5-5 kg arasında değişmektedir. Erkek ve dişilerde ağırlıkları aynı değildir. En çok yaşadıkları sorun diş hastalıklarıdır.
Somali Kedilerinin Karakteristik Özellikleri
Somali kedileri Çok zekidir. Sert bir duruşu vardır. Ancak oldukça nazik ve yumuşaktır. Göz yapısı yuvarlaktır. Göz renkleri sarı ya da yeşildir. Burunları kalkıktır. Bacaklarının yapısı uzun ve incedir. İnce bacaklarına rağmen bacakları oldukça güçlüdür. Patilerin şekli ovaldir. Kulakları uça doğru sivrilmektedir. Kuyrukları uzun ve tüylüdür. Esnek ve kaslı bir vücuda sahiptir. Diğer kediler gibi çizgili kürk yapısına sahip değildir. Somali kedisinin tüyleri diğer kedilere göre daha uzundur. Türleri oldukça yoğundur. Yumuşak, ipeksi ve parlak tüylere sahiptir. Karın bölgesinde bulunan tüylerin rengi diğer kısımlardaki tüylerin renginden daha açıktır.
Enerjisi çok fazladır. Uyku esnasında bile oldukça hareketlidirler. Kolay kolay yorulmazlar. Oldukça konuşkan olduklarından sürekli miyavlarlar. Meraklı bir yapıya sahiptirler. Bu yüzden siz nereye giderseniz o da arkanızdan gelir. Bulundukları ortama ve kişilere hemen adapte olabilirler. İlgi odağı olmayı çok severler. Bu yüzden tanımadıkları kişilerin bile kendisini sevmesini ve ilgilenmesini isterler. Atletik bir yapıya sahip oldukları için tırmanma ve zıplama konusunda oldukça iyidirler. Sınırları zorlamaktan hiç vazgeçmezler, aksine çok severler. Oyun oynamayı çok severler. Çocuklar ile iletişi diğer cinsteki kedilere oranla oldukça iyidir.
Diğer hayvanlarla iyi anlaşırlar. Bu yüzden evinizde köpek besliyorsanız çok fazla düşünmenize gerek kalmadan bu kediyi sahiplenebilirsiniz. Yalnız olmayı sevmezler. Bu yüzden yoğun çalışma temposu olan kişilerin sahiplenmemesi gerekir. Bağışıklık sistemi zayıftır. Bu yüzden çabuk hastalanırlar. Düzenli olarak aşı ve bakımının yapılması gerekir.
Somali Kedileri Eğitimi
Kedilerin eğitilmesi oldukça zordur. Köpekler gibi kalk, otur, git, getir, yap veya yapma gibi verilen emirlere uymazlar. Kedilere bir şey yaptırmak yerine yapmaması gereken şeylere engel olmalısınız. Yapmaması gerekenleri açık ve net şekilde söylemelisiniz. Söylediklerinizi sürekli değiştirmeyin. Eğer değiştirirseniz sizin ne istediğinizi anlamakta zorluk çekecektir. Söylediklerini yapması için sabırlı olup, zamana bırakın. Somali Kedisi eğitilmeye yatkın bir kedi değildir. Meraklı bir yapıya sahip oldukları için sürekli sizin peşinizde gezecektir. Sizin yaptığınız hareketleri tekrarlayacaktır. Kapı ve pencereler açık tutmayın. Ayrıca mutfakta kedinizin gezmesini istemiyorsanız mutfağınızın kapısının kapalı olduğundan emin olun. Doğası gereği doğayı kirletmeyen canlılar olduğu için tuvalet eğitiminde zorlanmayacaksınızdır. Eğer tuvaletini kum kabının içine değil başka yerlere yapıyorsa bunun nedenini araştırmalısınız. Veterinere götürüp bir sorunu olup olmadığını öğrenmekle işe başlayın. Bir sorun yoksa kum kabı pis olabilir. Kum kabını değiştirdikten sonra bir sorun kalmayacak ve tuvaletini yine kum kabına yapmaya devam edecektir.
Somali kedisi çok tüylü olduğu için tüy bakımı için eğitim verilmelidir. Bazı bölgelerine dokunulmasından hoşlanmayabilirler. Bu durumda onları severek fırçaya alıştırmaya çalışmalısınız. Diğer bir konu da uzamış olan tırnaklarının kesilmesi eğitimidir. Tırnaklarını kesmeden önce tırnak yapısını iyi bilmelisiniz. Daha sonra kedinizi kucağınıza alın ve biraz sevin. Kendilerini sevdirmeyi çok seven Somali Kedileri bu aşamada sizi zorlamayacaktır. Rahatlayan ve bir sorun olmadığını hissettirdikten sonra ayaklarını sevin. Tırnakların üstüne hafif bir şekilde bastırın. Ürkütmeden tırnaklarını kesin. Aynı işlemleri diğer patileri için yapın. Böylece kediniz tırnak kesme alıştırmış olacaksınız.