Habeş kedisi dünya üzerinde popüler olan ve ilgi gören bir kedidir. Kedinin orijinal ismi Abyssinian’dır. Ülkemizde de Habeş kedisi son zamanlarda ilgi çeken bir kedi türü haline gelmiştir. Diğer kedilere nazaran daha aktif bir türdür. Habeş kedileri aşırı enerjik bir yapıya sahiptir. Tam bir oyun canavarıdır. Habeş kedisinin en bilindik özelliği yüksek tutkunu olmasıdır. Eğer bu kedi ile aynı evde yaşıyorsanız onu evin yüksek yerlerinde gardıropta veya buzdolabında yüksekliği olan eşyalarınızın üstünde bulmanız muhtemeldir.

Habeş Kedisinin Kökeni

Habeş kedisi ilk olarak İngiltere’de keşfedilmiştir. Tahminen 19. Yüzyılda Kuzey Afrika’da İngiliz askerlerinin bu kedileri keşfettikleri ve evlerine götürmek üzere sahiplendikleri görülmüştür. Bu ırkın ilk olarak yazılı kaynaklarda yer alması ise 1872’de yayınlanan Harper’s Weekly adlı dergide olmuştur. İngiltere’de tanınması ise 1882’de olmuştur ve bu ırka ‘’İngiliz İşaretlisi’’ denmiştir. Özet olarak söylemek gerekirse bu kedi Afrika kökenli ancak tanınıp, yaygınlaşması, popülerliğinin artması İngiltere sayesinde olmuştur. 1919 yılında yapılan bir girişimle Abbssinian Kedi Kulübü adlı bir kulüp kurulmuş ve bu ırkın resmi ismi de bu isim olmuştur.

Kedi genetikçisi Dr. Leslie Lyons 2008 yılında bir araştırma yapmış ve Habeş kedisi ırkının hem Batı ırkıyla hem de Güneydoğu Asya ırkıyla benzerlik gösterdiğini kanıtlamıştır.

Habeş Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Fiziksel olarak görüntüleri çok tatlı olan bir ırktır. Bu kedilerin kafaları büyük ve üçgen gibi bir şekle sahiptir. Kulakları büyük sayılabilecek iriliktedir. Gözleri çok iri ve birbirine uzak mesafededir. Habeş kedisinin farklı bir özelliği ise gözlerinin altında olan çizgilerdir. Bu çizgiler onu ciddi anlamda diğer türlerden farklı gösterir. Gözleri altın sarısı ya da yeşil renktedir.

Habeş kedisi çok büyük boyutta değildir. Kilosu ise en fazla 4,5-5 kilo kadardır. Vücut yapısı kaslı ve bacakları küçüktür. Bundan kaynaklı bu kediler çok narin görünürler.

Habeş kedisinin ömrü ise yaklaşık 9-15 yıl arasında değişmektedir. Çok iyi bakılan Habeş kedisi ise 20 yıla kadar da yaşayabilir.

Habeş Kedisinin Yatkın Olduğu Hastalıklar

Tüm hayvanlarda olduğu gibi bu kedi ırkının da yatkın olduğu bazı hastalıklar vardır. Onun için aklınızda bir Habeş kedisi sahiplenme fikri varsa bu kedilerin hangi hastalıklara yatkın olduğunu bilmenizde fayda vardır. Öyleyse bu hastalıklar nelerdir;

Bu kedilerin diş eti hastalıklarına yatkın olduğu söylenebilir. Bu kediler kendilerini yalamayı aşırı severler ve buda onların tüylerinin çok dökülmesine sebep olur. Bu hastalığın adı ise hiperestezi sendromu olarak bilinir. Habeş kedilerinde kalıtsal bir hastalık olan diz kapağı çıkma rahatsızlığı görülür. Böbrek yetmezliği nadir görülür. Göz hastalığı görülebilir.

Habeş Kedisi Karakteri

Habeş kedilerinin görüntülerinin çok güzel olduğunu söylemiştik. Sıra geldi nasıl bir karaktere sahip olduklarını öğrenmeye. Habeş kedileri çok zeki, dost canlısı ve eğitimi kolay olan bir türdür. Tabi ki bu kedi türü de diğer kediler gibi yalnızca örneğin tuvalet eğitimini alabilir. Bilindiği üzere kediler eğitilmekten çokta hoşlanmayan varlıklardır.

Habeş kedisi diğer türde ki evcil olan hayvanlarla iyi ilişkiler kurabilir. Ayrıca çocukları da çok seven varlıklardır. Bu kediler ailelerine düşkündür ve oyun oynamaktan çok zevk alırlar. Tüm bu özelliklerine bakılınca Habeş kedisi sahiplenmek için son derece uygun bir kedi türüdür.

Habeş Kedisi Bakımı

Habeş kedileri söylediğimiz gibi diş eti sorunlarına yatkın hayvanlardır. Onun için dişlerini düzenli olarak fırçalamakta fayda vardır. Eğer kediniz dişlerini fırçalamanızı reddediyorsa diş temizlemek için kullanılan çubukları tercih edebilirsiniz. Habeş kedisinin tüylerini haftada bir kez taramanız ölü tüylerinden arınmasına ve cilt yağını dağıtmasına yardımcı olacaktır. Habeş kedisinin tırnaklarını iki haftada bir kesmek gerekir. Ayrıca gözlerinde ki çapaklarında haftada en fazla bir kez temizlenmesi gerekir. Kulak bakımın da ihmal etmemekte fayda var. Bir pamukla mikroplarını kırması için sirkeli suyla silmek yeterlidir. Böylelikle gözlerinde enfeksiyon oluşmasının önüne geçmiş olursunuz. Ek olarak da kedinin kulaklarını kesinlikle bir temizleme çubuğuyla temizlemeyin. Bir veterinere danışıp temizliğini öyle yapın. Ayrıca böbrek yetmezliği hastalığına yatkın olan bu ırkın beslenme konusunu da bir veterinere danışmakta fayda vardır. Ayrıca kirli yere tuvalet yapmaktan hoşlanmazlar. Kedinizin tuvalet kabını sürekli temiz tutmalısınız.