Evlerimizin neşe kaynağı olan sevimli dostlarımız kediler insanlık tarihinde uzun bir süredir bizimle iç içeler. Kedilerin tarihte ki yeri ve insanlarla olan ilk ilişkileri bundan tam olarak 10.000 yıl öncesine dayanıyor. Ayrıca bu tatlı ev dostlarımız tarih içerisinde birbirinden farklı birçok ulusun mitlerine ve tarihi olaylarına girmeyi başarmıştır. Bu tarihlerde, Mısır tarihinde ilahi varlıklar olarak görülüp saygı duyuluyordu. Hindistan’ın tarihine bakacak olursak orda da kedi tanrıçası Sasht bulunmaktadır. Ayrıca Pers İmparatorluklarında (yani günümüz İran sınırları) sihirli olarak yaratıldığına inanılmaktadır. Uzak doğu ülkeleri olan Çin ve Japonya’da da tarih ve mitler içerisinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

MISIR MAUSU CİNSİ VE ÖZELLİKLERİ:

Dünyanın en hızlı ev kedilerinden olma özelliğini taşıyan Mısır Mausu yaklaşık olarak saat de 58 km/s hıza ulaşmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar ile kökeni Avrupa ve de kuzey Amerika olarak belirlenen Mısır Mausu cinsi kedimizin ana vatanını tarihsel kayıtlar Mısır olarak göstermektedir. Mısır Mausu kısa tüylü ve de üçgen kulaklara sahip bir ev kedisi ırkıdır. Tarihte Mısır mauları Nil nehri kıyısında tarım ile uğraşan çiftçilerin tarlalarına tarla faresi, yılan ve de böcek türlerinin yok edilmesine yardımcı olduğu için 3000 yıllık süredir insanlar ile beraber yaşamaktadır. Ayrıca bu özelliklerinin yanında Mısır Mausu evcilleştirilen ilk kedi ırklarından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Irk çalışmalarında ülkemize ait olan bir kedi türü, Ankara kedisi ile ve de dünyanın en büyük kedi ırkları arasında yer alan Maine Coon ırkları ile de yakından ilişkili olduğu gözler önüne serilmiştir. Çok nadir olarak bulunduğu bilinen Mısır Mausu türünün en son 2007 yılında yapılan araştırmalara göre 200 kadar yavrusu olduğu tespit edilmiştir. Bu sayı günümüzde daha da artmış bulunmaktadır.

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ:

Görünüşleri ile orta boy kedi sınıfına giren Mısır Mausu türü ağırlık bakımında 2.5 kg ile 5 kg arasında değişmektedir. Arka bacakları ön bacaklarından kaslı ve uzun, kuyrukları uzun, kulakları geniş ve dik ve de ağız ve patileri küçüktür. Gözleri bazı orta boyuta sahip olan kedi türlerinin gözlerine nispeten daha büyüktür ve badem şekillidir. Yavruyken göz renkleri açık renklidir, kedi olgunlaşıp büyüdükçe gözleri amber rengini alır.

Mısır maularının tüy uzunlukları kısadır, tüylerinin rengi ise duman rengi, gümüş rengi, siyah veyahut da bronz renklerde olabilmektedir. Kürkü ne renk olursa olsun mutlaka beneklidir, gümüş renkli ise benekleri siyah, bronz renkli ise benekleri kahve, duman renkli olanların ise de siyah benekleri bulunmaktadır. Zaten Mısır Mau cinsi kedilerin en önemli özellikleri dıştan bakınca benekleridir. Bronz renge sahip olan Mısır Maularının patileri ve de burnu pembedir. Diğer renkte olanların ise pati ve burunları siyahtır.